30 Nisan 2017 Pazar

2. METİN İŞLEMLERİ

  2.1. Metin Türleri ve Özellikleri

      Web tasarım editörüyle çalışırken metin içindeki yeni satırların görüntülenmesi için metin tercihlerinde düzenlemeler yapmamız gerekir. Bu ayarları Düzen menüsü altında bulunan Tercihler seçeneğini tıklayarak yapabiliriz. Açılan tercihler penceresinden kategori listesinden kod formatı seçip satır kesme türü alanında CR LF(Windows) seçeneğini aktif hale getirilmelidir.

Şekil 2.1: Metin tercihlerini ayarlama

   Yaptığımız bu seçim kullanılan işletim sistemine göre değişmektedir. Bu işlem ile ASCII dosyaları içindeki metinleri düzgün bir şekilde aktarabilir ve satır sonu biçimlendirmesini gerçekleştiririz.    

    Metin biçimlendirmesini yapmak için Metin menüsü altında bulunan düğmeler kullanılır.

Şekil 2.2: Metin özellikleri

   2.1.1. Satır Sonu Ekleme


     Oluşturduğumuz sayfada metinleri yazıp enter tuşuna bastığımızda bir sonraki satır geniş bir boşluktan sonra başlamaktadır. Bu boşluğa paragraf boşluğu denir. 

     Web tasarım editöründe satır boşluğu eklemek için bulunduğumuz noktadan Shift tuşu ile birlikte Enter tuşuna basmamız yeterlidir.

   2.1.2.Bölünmez Boşluk Ekleme 

     Web tasarım editörü aracılığıyla oluşturacağımız sayfa içinde bulunan metinlerin, aralarında boşluk olmasına rağmen ayrılmamasını sağlamak için iki metin arasına bölünmez boşluk eklememiz gerekmektedir.

     Bu işlem için imleci iki ifade arasına getirip Ctrl, Shift ve Boşluk tuşlarına birlikte basmamız yeterlidir.

Şekil 2. 3: Metinler arasına bölünmez boşluk ekleme

 2.1.3.Metin Hizalama ve Girinti Verme 
     Sayfa içinde bulunan metinlere girinti verme işlemlerini Özellikler penceresinde bulunan düğmeler yardımıyla yapabileceğimiz gibi Format menüsünde bulunan Girinti ve Çıkıntı düğmeleri yardımıyla da yapabiliriz. 

     Sayfamıza eklediğimiz metinleri hizalamak için Format menüsünde bulunan Hizala seçeneği ile kullanılır. 

Şekil 2.4: Metin hizalama

2.1.4. Karakter Biçimlendirme 

     Sayfa içinde bulunan metinleri Özellikler penceresinde bulunan biçimlendirme düğmeleri yardımıyla yapabiliriz. Bu düğmeler yardımıyla seçtiğimiz metinin kalın ya da italik olmasını sağlayabiliriz. 

Şekil 2.5: Karakter biçimlendirme düğmeleri

2.1.5. Yazı Tipi Değiştirme 

     Sayfa içindeki metinlere ait yazı tipini Format menüsündeki Font seçeneği ile yapabiliriz.

     Font Listesini Düzenle seçeneğini seçtiğimiz zaman yeni bir pencere açılacaktır. Bu pencere ile var olan listeden istediğimiz fontu silebilir ya da yeni font ekleyebiliriz.

Şekil 2.16: Font listesini düzenleme

   Artı  düğmesini tıkladığımız zaman font listesinde (Aşağıdaki listeye font ekle) seçeneği gelecektir. Kullanılabilir fontlardan birini seçip oklar yardımıyla Seçilmiş Fontlara aktarıp tamam düğmesine tıkladığımız zaman seçtiğimiz fontun artık font listesinde olduğunu göreceksiniz.

  Eksi  düğmesine tıkladığımız zaman ise seçili olan fontun listeden kaldırıldığını göreceksiniz.

  Aynı işlemi özellikler penceresinde bulunan sayfa özellikleri seçeneğinden de yapabiliriz

   Sayfa özellikleri penceresinde bulunan seçenekler yardımıyla bir çok biçimlendirme işlemini yapabiliriz. Bunlar; 

  •  Boyut: Sayfamıza eklediğimiz metinlerin boyutlarını ayarlarız. 
  •  Metin rengi: Metnimizin rengini ayarlarız. 
  •  Arka plan rengi: Sayfamızın arka plan rengini ayarlarız. 
  •  Arka plan görüntüsü: Sayfamızın arka planına istediğimiz resmi ekleyebiliriz.
 2.2. Listeler  

   Oluşturduğumuz sayfa içindeki metinleri sıralı ya da sırasız olarak listeleyebiliriz. 

   Sıralı Listeler; sayısal veya alfabetik olarak sıralanmış elemanlardan oluşmaktadır. (a-b-c , i-ii-iii; 1-2-3; ….). 

  Sırasız listeler; madde imli listelerdir. 

   Liste oluşturmak için metni seçip farenin sağ tuşuna tıkladığımız zaman açılan menüden Liste seçeneğini içinde bulunan elemanlar yardımıyla ekleyebiliriz. Aynı işlemi sayfanın alt tarafında bulunan özellikler penceresindeki düğmeler yardımıyla da yapabiliriz. 

   Oluşturulan listelere ait düzenlemeleri listenin herhangi bir elemanı üzerinde iken farenin sağ tuşuna tıklayarak açılan menüden Liste seçeneği içinde bulunan Özellikler seçeneğine tıklayarak karşımıza gelen Liste Özellikleri penceresinden yapabiliriz.

   Tanım listeleri, terimlerden ve bunlara ait tanımlardan oluşmaktadır. Tanımlanacak terim sola hizalıdır, tanım ise girintili olarak bir sonraki satırda bulunur. Sıralı veya sırasız listelerdeki gibi, ifadeden önce herhangi bir işaret bulunmaz.

   Tanım listesi oluşturmak için, sayfa içinde bulunan metnin istenen parçası seçildikten sonra farenin sağ tuşu tıklanarak açılan menülerden Liste seçeneği içindeki Açıklama Listesi seçeneği aktif hale getirilmelidir.

   İç içe liste oluşturmak için liste elemanlarının üzerinde sağ tıklayarak açılan menüden Liste seçeneği içinde bulunan girinti / çıkıntı seçeneklerini işaretlemeliyiz. 

   2.3. Harici Metinler

      Herhangi bir internet sayfasından ya da kelime işlemci programından metin kopyalayıp düzen menüsündeki yapıştır seçeneği ile sayfamıza metni kopyaladığımızda metindeki paragraf konumları, satır araları, yazı tipi gibi özelliklerin kaybolduğunu göreceksiniz. 

     Yazı içeriğini tekrar düzenlemek çok vakit alacaktır, bunun yerine metin kopyalama seçeneklerini düzenleyebiliriz. Bunun için Düzen menüsünde bulunan Tercihler seçeneğini tıkladığımızda karşımıza tercihler penceresi çıkacaktır. Açılan pencerede Kategori sekmesinden Kopyala/Yapıştır Seçeneği seçilir. Buradaki özellikler yardımıyla gerekli ayarlamalar yapılır.




1 yorum:

  1. Hard Rock Hotel and Casino Pittsburgh - DrmCD
    Find 안양 출장샵 your perfect gaming 김제 출장마사지 and entertainment venue in the center of Pittsburgh, PA. Click here for hours of live entertainment and more at Address: 김포 출장마사지 1 Borgata 서울특별 출장샵 WayAddress: 1 Borgata Way, Atlantic 천안 출장안마 City, NJ

    YanıtlaSil

1. TEMEL İŞLEMLER

     Bu bölümde web tasarımı editörünün ara yüzünü inceleyerek site tanımlama işlemlerini öğreneceğiz.  1.1. Çalışma Alanı       Bilgisaya...